Ditt og datt, – eller rikdom?
«Lykken er ditt og datt,» sang Hanne Krogh i Melodi Grand Prix i 1971. Egentlig ganske godt sagt. Det som gir deg lykkefølelse er ikke det samme som det jeg kjenner lykke med. Likevel, for noen dager siden var det FNs internasjonale dag for lykke. Forskere mener penger og rikdom spiller inn, selev om penger ikke er alt. Illustrasjonsfoto: Geir Kippenes.
Av Terje Holmedahl. Kilde: Bistandsaktuelt
Bistandsaktuelt begynte sin artikkel på lykkedagen, 20. mars med å sitere filosofen Aristoteles mer enn 300 år før Kristus: ”Det vesentlige ved lykken er ikke rikdom og nytelse, men aktivitet, den frie utfoldelsen av evner, samt vennskap med gode mennesker.”
Som innbygger i et høyt utviklet samfunn skulle jeg ønske det var sant. Men jeg skal ikke kjenne veldig dypt etter før jeg må erkjenne at min økonomiske trygghet er en viktig faktor for at jeg skal kjenne på lykke.
Lykke og tilfredshet har blitt politikk
Bistandsaktuelt sier at Brutto nasjonalprodukt har sammenheng med det vi alle higer etter. «Lykke og tilfredshet har blitt politikk. Resolusjonen fra FN, nummer 66/282, sier faktisk at dette har vært offisiell politikk siden 2012. Men nå tar det mer og mer av. Bhutan er et eksempel. Fjellandet skryter av sin lykkelige befolkning til tross for at menneskerettighetsbrudd og vold er en del av dagliglivet til mange. Men; de måler brutto nasjonal lykke (BNL) og de ligger langt fremme på den fronten. Og dette er fremtidens politikk, mener forskere.»
Selv om ekspertene sier at det er en sammenheng mellom hvor mye penger vi har og hvor lykkelige vi er, er ikke penger alt. FNs World Hapiness Report måler lykke. De som hare skrevet rapporten mener at omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett er særlig viktig for folks lykke. I år har Norge rykket opp på førsteplass, vi var nummer fire i fjor.
BNP og livskvalitet henger sammen
Bistandsaktuelt har intervjuet seniorforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet.
– En tilfreds, glad og engasjert befolkning kan være lønnsomt på mange vis, sier hun. Mange lykkeforskere har tidligere avvist betydningen av økonomi. Men økonomi er av betydning for hvordan vi har det – hvilke muligheter og utfordringer vi har. Det er en klar sammenheng mellom BNP og livskvalitet.
– Vi hører stadig frasen ”fattige men glade” fra norske reisende. Hva tenker du om det?
– I undersøkelser som er gjort, blant annet i slumområder, blir det trukket frem at folk over hele verden er moderat tilfredse. Selv om økonomi er av betydning, betyr andre forhold ofte mer for lykken og livskvaliteten. Noe av det viktigste for livskvaliteten er personlighet og gener – det handler ofte om ”hvordan du tar det, ikke hvordan du har det”. Særlig viktig er sosiale bånd, støtte, venner og nettverk. Det kan en finne uavhengig av lommebok.
– Folk ler over hele verden. Folk smiler over hele verden. Som mennesker har vi en enorm evne til å tilpasse oss omgivelsene vi lever i. Den kraften i mennesket er enorm. Så det handler ikke bare om utenforstående faktorer, sier forskeren.