Et misjonsengasjement kan føre til vekst og samhold i din menighet!

Herdis Austevoll fra Framnes VGS, på besøk til Håpets Senter i Kathmandu.

 

I Borgund menighet i Ålesund hadde vi alltid hatt misjonsavtale, men da vi i 2010 inngikk avtale med HimalPartner, skjedde det spennende ting!

Det var et aktivt valg av menighetsrådet å skifte til en liten organisasjon, der det var et potensiale for å støtte prosjekter som kunne appellere spesielt til vår menighet. Den holder til på Sunnmøre, der gründermentaliteten er sterk. Samtidig visste vi at der var enkeltpersoner i nærmiljøet som var bærere av Nepalhistoriene og som hadde engasjement. Da kunne vi «selge» ideene inn i andre miljøer enn de som tradisjonelt brenner for misjon.

Dro på tur!

Fra Lhasa i Tibet. Foto: Peter Grubyi

Det andre som skjedde, var at vi, som menighet, faktisk dro på tur. I samarbeid med Himalayareiser dro ei gruppe på ca. 20 sunnmøringer til Kina og den tibetanske høysletten.

Dette var selvsagt en åpen tur, og knapt halvparten var faktisk fra menigheten. Men det vi fikk oppleve og gjorde sammen, har endret menighetens misjonsengasjement. For nå fikk vi drivstoff.

I dag har misjonsprosjektene en helt opplagt plass i gudstjenester, i konfirmantundervisningen, på menighetens dag og i forbønner. Vi har fått gjenbesøk fra den tibetanske høysletten og folk i menigheten spør hvordan prosjektene går. Det smitter, for folk prater.

Her er mange enkeltpersoner med et stort engasjement som etterspør nyheter fra prosjektene. De er genuint interesserte – selv om de aller fleste aldri har vært der og sett selv. Og til høsten reiser vi igjen – noen få fra menigheten, sammen med andre.

Noe for din menighet?

«Tro kan flytte fjell» med Frogner menighet i Lier.

Dette er historien fra Borgund, men det finnes mange andre gode eksempler. Enkeltpersoner som får treffe og oppleve, som får et engasjement, som får sitt engasjement fornyet – det er etterhvert ganske mange rundt om i landet som har fått oppleve Nepal spesielt og etterhvert nå får sjansen inn på det tibetanske platået i regi av Himalayareiser. Men – det er stor forskjell om du reiser alene – eller om du får med deg noen fra menigheten. Det er så mye lettere å brenne når man er to eller flere! Prøv bare å få en kubbe til å brenne alene i peisen.

Tekst: Henriette Bryn     

Hovedbilde: Line Konstali, fra Håpets Senter i Kathmandu. Besøk av Framnes VGS.

Les også om Frogner Menighet i Lier