Fjellsalmen fra Nepal rakk fram i tide til jul
Omtrent like spente som vordende adoptivforeldre reiste de to norske musikerne i høst til Nepal, ikke for å hente et barn, men en salme. Nå kan salmen høres i Norge – på norsk.
Av Kjersti McElwee, KPK – kjersti@kpk.no
Av Stein Gudvangen, KPK – stein@kpk.no
Urframføringen fant sted i Tønsberg domkirke for noen dager siden da aspirant- og jentekoret i menigheten sang salmen for første gang i ny innpakning.
Kristelig Pressekontor omtalte salmeimporten i september, da operasangerne Charlotte Fongen og Magne Fremmerlid sto på spranget til å reise til Himalaya i regi av den kristne organisasjonen Himalpartner.
![](https://www.himalpartner.no/wp-content/uploads/2024/12/Jentekoret-i-domkirken-Foto-Audun-Nedrelid-1024x768.jpg)
I Nepal traff de musikerparet Adrian Dewan og Sophia Lama Dewan som står bak salmenHazaar Daadaharu. Jan Terje Kristoffersen og Charlotte Fongen har gjendiktet teksten til norsk, og Fongen er ansvarlig for musikkarrangementet til den norske versjonen. På norsk har den fått navnet Se tusen fjell og daler.
Brobyggere
![](https://www.himalpartner.no/wp-content/uploads/2024/12/ekteparet-Fremmerlid-Fongen-1024x768.jpg)
Fremmerlid og Fongen poengterer at de ikke var i landet som misjonærer, men som musikere og brobyggere. Bare omkring 2 prosent av befolkningen på over 31 millioner mennesker er kristne, men det er ulovlig å drive misjon der.
Relasjonen med de kristne lovsangslederne Sophia og Adrian har satt varige spor.
– Menneskemøtene var rett og slett sjelelige og bestandige, sier Fongen som ikke bare synger og arrangerer, men også er dirigent for koret i domkirken.
Hun sier det vil ta tid før oppholdet i Nepal og alle opplevelsene fra musikkreisen dit synker helt inn, men hun gleder seg til å ta med musikken og inntrykkene inn i kirkerommet og dele dem med ungdommene i domkirkemenigheten i Tønsberg. Det gjelder ikke bare det musikalske, men også kontrasten mellom den norske overfloden og nøden i Nepal.
– Det ligger en skolering i å møte og forstå verden når du ser slike ytterpunkter. Da skjønner du hvor privilegert du er, sier hun.
Musikk og bistand
I Nepal var Fremmerlid med å synge under en videoinnspilling av en afrikansk-amerikansk spiritual, Go Tell It on the Mountain, som godt kan kalles en julesang og som selvsagt passer utmerket i fjellandet Nepal. Og Charlotte Fongen var med på innspillingen av en annen juleklassiker, Hark the Herald.
Begge sangene er med i en video som Himalpartner har lagt ut på sin nettside. Der er også urframføringen av Se tusen fjell og daler med. Gjennom det sanglige samarbeidet profilerer organisasjonen også sine bistandsprosjekter i Nepal. Under sitt opphold der besøkte Fongen og Fremmerlid et utdannings- og skoleprosjekt for barn, og de ble også introdusert for et søppelhåndteringsprosjekt og det norskstøttede arbeidet mot vold og seksuell trakassering som blant annet hjelper trafficking-ofre.
Hjertesalme
Himalpartner har lagt ut en egen artikkel med flere videolinker om sangen som i høst har reist fra Nepal og blitt norsk.
![](https://www.himalpartner.no/wp-content/uploads/2024/12/Adrian-og-the-jaituns-1024x736.jpg)
Importen er ekstra gledelig for kommunikasjonsleder Line Konstali i HimalPartner. Hun har siden 2017 hatt som jobb å framsnakke fjellandet Nepal, og salmeprosjektet er et av hennes hjertebarn. Hun er den som først og fremst har brent for å få salmen til Norge.
– Utvekslingen mellom Norge og Nepal er en vinn-vinn-situasjon. Det føles utrolig givende, sier Konstali som forteller til KPK at salmen traff henne på dypet første gang hun hørte den. Da ble hun så berørt at hun bestemte seg for å ta et nettkurs i nepali for å forstå den. Hun skjønte snart at sangen, med sine rike skildringer av skaperverket og Himalayas mektige fjell, kunne få et nytt hjem i den norske salmetradisjonen.
For HimalPartner er musikk blitt en nisje der de kan kommunisere og aktualisere arbeidet i Himalaya. Konstali sammenligner det med samarbeidet Misjonsalliansen og Krik i en årrekke har hatt om sport for å bygge mennesker, samfunn og fellesskap i Afrika og Asia.
– Samtidig som menigheter i Norge hjelper oss med å støtte Nepal, tror vi konseptet kan bidra positivt i menighetsarbeid her i Norge. Gjennom prosjektet Musikalske brobyggere ønsker vi å skape varige verdier og meningsfylte, gjensidige partnerskap, ikke bare veldedighetskonserter hvor vi forteller historier, får penger og drar, sier Konstali.
Sterke kontraster
Oppholdet i Nepal var begivenhetsrikt på mange plan for Charlotte Fongen og Magne Fremmerlid. Farene er mange i et område hvor ulike naturkrefter er i sving. Landet er jordskjelvutsatt, og dagen før de ankom, rammet en flom i hovedstaden Kathmandu. 300 døde og flere var savnet.
– I slumområdene som ble hardest rammet, hang det søppel igjen langs elvebredden, og gjerdene var fullstendig tapetsert av plast i alle farger, forteller Charlotte Fongen.
Høyere opp i byen, hvor de rikeste bor, så de lite til flommen. For henne ble dette en metafor på menneskeverd og synet på fattige.
– Det er så utrolig lite forebyggende arbeid for å skape infrastruktur slik at ikke disse menneskene rammes igjen av neste flom. Min opplevelse av byen var at er du underprivilegert, så er du nesten sjanseløs, sier Fongen som merket seg kontrasten mellom enormt vakker natur og livsfarlige veier. De møtte en hjertelighet uten like, men også dyp fattigdom og et kastesystem som setter svake mennesker til side.
![](https://www.himalpartner.no/wp-content/uploads/2024/12/Charlotte-og-Sofia-1024x727.jpg)
– Landet er så vakkert at man må klype seg i armen, og samtidig opplevde jeg samfunnet som kaotisk og uinformert, sier Fongen som i to tiår har jobbet for kulturprosjektet Dissimilis, og i Nepal var hun innom et dagsenter for folk med psykisk utviklingshemming.
– Jeg gjenkjente den fryktløse, vanvittige livskraften, og det rørte meg på dypet. Her er det ildsjeler som hver dag går til kamp mot systematisk undertrykkelse av menneskets iboende verdi og rettigheter, sier Fongen.
Hun sier det gjorde sterkt inntrykk å høre om kvinner som begikk selvmord etter å ha født et funksjonshemmet barn. For da havner de under den laveste kasten, de urørlige, i status.
To dager før hjemreisen ble Magne alvorlig syk av denguefeber, noe de lokale er vant med.
– Jeg er fin igjen nå, og dette minsker ikke lysten på å reise tilbake, men da med vaksine, sier Magne Fremmerlid. KPK