Innevarme uten yttertøy

Side 7 Sak 1 Bilde Gutter med LEGO

HimalPartners samarbeidspartner PMC fullførte to prosjekter i høst. Bedriften arbeider for å gi tibetanere et bedre inneklima. Folk som har fått varme i husene sine er svært godt fornøyd.

Tekst: Terje Holmedahl. Foto: PMC

Et nytt prosjekt ble startet opp i fjor sommer. En privatperson hadde et uferdig rom som gikk over to etasjer i leiligheten sin. Dette ønsket han å få delt av og isolert det ene av dem. Prosjektet ble fullført i slutten av november. Familien er full av lovord om forandringen de har opplevd.

Kan ta av ytterklærne og holde varmen.
– Før vi fikk isolert og varmet opp dette rommet med solvarme, var dette rommet veldig kaldt. Da vi fikk høre om mulighetene for solvarme, tok vi kontakt. PMC startet arbeidet i juli. Det har tatt sin tid, men nå er det godt og varmt her. Vi kan ta av ytterklærne og likevel beholde varmen. Dette er blitt familiens oppholdsrom, sier eieren av leiligheten. På gulvet leker to av barna med lego, – uten ytterklær!

Isklump i vasken
– Oppvarmingen av hjemmet vårt har gjort en utrolig forskjell i familiens liv, forteller eieren i demo-huset, som PMC har jobbet med litt lenger. Tidligere kunne vi knapt bruke det kombinerte kjøkkenet og oppholdsrommet fra november til april. For å hindre frost i rørene måtte vi la vannet dryppe i kranen. Da ble det en stor isklump i vasken.
Brøddeigen ville ikke heve seg og eggene måtte vi ha i kjøleskapet så de ikke skulle fryse i stykker.
Vi klarte ikke å holde på varmen. Noen ganger ble hender og føtter helt følelsesløse.

Romtemperatur på tjue grader
– Etter at PMC installerte isolasjon, tolags vindu og vi fikk vannbåren varme i gulvet, er det nå dette rommet vi oppholder oss mest i, forteller mannen fornøyd. Temperaturen ligger jevnt og behagelig rundt tjue grader. Når ungene står opp klokken seks hver morgen for å gjøre lekser, springer de fra det kalde soverommet til oppholdsrommet for å få varmen i kroppen. De trenger ikke lenger å bruke votter, lue, skjerf, ullundertøy og ytterjakke slik de andre ungene i nabolaget gjør når de sitter med leksene.
Vi får ofte gjester som elsker å sitte i våre komfortable og varme rom.

Eget bad er luksus!
I tillegg er det nå alltid mulig å bruke badet vårt. Tidligere måtte vi bruke offentlige bad på vinteren. Selv der hendte det at vannet tok slutt mens vi sto innsåpet i dusjen. Og selv med varmt vann i dusjen var gulvet så kaldt at det var ubehagelig. Nå har vi et luksuriøst baderom med varme i gulvet og alltid nok vann til dusjing for alle seks i familien.

PMC håper mange får øynene opp for disse mulighetene til et mer behagelig liv. De kinesiske myndighetene er bekymret for det store forbruket av kull til fyring. Både forurensningen og avskogingen gir grunn til bekymring.