Rukum – der fjellene bærer håp
Salmen «Se tusen fjell og daler» gir oss en mulighet til å forstå livet i Himalaya-fjellene på en helt unik måte. Derfor er den også så viktig i Sammen som kirke-kampanjen.

I Rukum lever folket tett på den dramatiske naturen og må tilpasse seg på godt og vondt. (Foto: UMN)
Langs bratte stier og dype daler i det østlige Rukum, i hjertet av Nepal, ligger landsbyer som lenge har vært glemt av utviklingen. Her, i et landskap formet av borgerkrig, jordbruk og fjellfolkets utholdenhet, spirer det nå noe nytt. Ikke bare i jorden, men i menneskers liv. Og midt i dette arbeidet står HimalPartners samarbeid med United Mission to Nepal (UMN) – et arbeid som handler om verdighet, fellesskap og forvandling.
Et distrikt med dype sår – og sterke røtter
Rukum var en av hovedbasene for den maoistiske opprørsbevegelsen under borgerkrigen (1996–2006). Mange familier bærer fortsatt på traumer, tap og mistillit. Samtidig er dette et område rikt på kultur – særlig Kham Magar-folket, som utgjør rundt halvparten av befolkningen. De har sin egen identitet, språk og tradisjoner, men har lenge vært marginalisert.
I dag er Rukum Øst det eneste himalayadistriktet i Lumbini-provinsen, og preges av vakre fjell, innsjøer og skoger – men også av fattigdom, manglende infrastruktur og klimaendringer. Mange lever av subsistensjordbruk, og flere landsbyer mangler fortsatt vei og strøm.
Arbeidet vi støtter
UMN, med støtte fra blant andre HimalPartner, har vært til stede i Rukum siden 2006. Arbeidet er bredt og helhetlig:
- Mot barneekteskap og skadelige tradisjoner
- For bærekraftig jordbruk og miljøvern
- For psykisk helse og rehabilitering av barn med funksjonsnedsettelser
- For bedre skolegang og barnevennlig læring
I løpet av det siste året har blant annet:
- 450 personer fått hjelp gjennom mentalhelse-leirer
- 97 personer fått støtte til inntektsgivende arbeid
- 15 vannkilder blitt sikret for drikkevann og jordbruk
- 11 bondegrupper blitt registrert i kommunen
- 540 barn og ungdommer blitt mobilisert gjennom barneklubber og mødregrupper
Menneskene bak tallene
Bak hvert tall finnes en historie. Som Janak Kami, en eldre i Pelma-kirken, som har vært med på å bygge fellesskap i en landsby der over halvparten tilhører dalit-kasten. Eller Srijana-kvinnegruppen i Arjal, som har forvandlet en isolert landsby uten veier eller telefonnett til et sted med håp og initiativ.
– Før visste vi ikke at vi hadde rettigheter, sier en av kvinnene. – Nå vet vi at vi kan gjøre en forskjell.
En langsom revolusjon
Arbeidet i Rukum er ikke spektakulært. Det skjer ikke med store kampanjer eller raske resultater. Det skjer i det stille – gjennom samtaler, opplæring, fellesskap og tillit. Det er en langsom revolusjon, der mennesker får mulighet til å reise seg, ta eierskap og bygge noe nytt.
Og kanskje er det nettopp det Himalaya trenger mest: ikke raske løsninger, men tålmodig nærvær. Ikke bistand ovenfra, men samarbeid side om side.
Les mer om arbeidet vi støtter her
