Ryggraden i samfunnet

mmexport1444272493604

Ah Ma Tsering Chuntso (40) er en av flere kvinner fra høysletta som har fått et nytt livsgrunnlag gjennom veveprosjektet til Cyak Handicraft i Yushu.

Tekst: Cyak Handicraft/Terje Holmedahl
Foto: KVTC og Jim Lindquist

Tsering Chuntso er en enslig mor fra Nangqian på den tibetanske høysletta. Hun har ingen utdanning, men skal forsørge seg selv, sin 76 år gamle far og datteren på 14, som går på skolen.

KvinnerGründere møttes
Cyak Handicraft ble en virkelighet etter at to kinesiske gründere møttes, den tibetanske legen Tsultrim og Mangxie (til høyre i bildet) fra Sør-kina. Begge er levende opptatt av at tibetanske tradisjoner skal tas vare på og at kvinner på høysletta skal kunne leve av å lage produkter av yak-ull.

Tibetansk kultur og tradisjon
Det første heklekurset ble holdt i august 2014. To måneder senere var en bedrift etablert med det formål å hjelpe flere tibetanske kvinner til å forbedre sitt livsgrunnlag og få anledning til å utnytte sitt potensial som håndverkere. Samtidig er det en uttalt målsetting å beskytte den tibetanske kulturen og å videreføre og promotere tibetanske tradisjoner.

Trengte et fellesskap
Ah Ma Tsering Chuntso er en beskjeden kvinne, med liten tro på seg selv. Hennes hovedinntektskilde er å plukke larvesopp, en ettertraktet naturmedisin, som er tilgjengelig bare en svært kort sesong tidlig på sommeren. Hun snakker lite kinesisk og ville ikke hatt initiativ til å komme i gang med håndverk, hvis hun ikke hadde fått kurs og blitt med i dette medarbeiderskapet som Kunpen Vocational Training Center (KVTC) er en del av.

Tsultrim_liteRyggraden i samfunnet
Det er mange som henne på høysletta, – uavhengige, sterke kvinner som daglig kjemper en stille kamp for å skaffe mat på bordet og tak over hodet for sin familie. «De utgjør ryggraden i samfunnet,» skriver Cyak på sin nettside. Det er de som vever de flotte produktene som vi vil få et glimt av på HimalPartners sommerstevne senere denne uken.

Bildet: Tsultrim Dargye er daglig leder i KVTC og leder HimalPartners prosjekt «Økoturisme for samfunnsutvikling»

Bærekraftig turisme
I disse dager er det en annen av KVTC sine aktiviteter som er i fokus; bærekraftig turisme. 15 norske motorsyklister er på tur på den tibetanske høysletta. Les mer om det her.

Cyak Handicraft

Støtt prosjektet «Økoturisme for samfunnsutvikling»

Gi med webgiver: