Stolt i folkedrakt

Newarifolket er det opprinnelige folket som bosatte seg i Kathmandu valley. Folkedraktene deres brukes til festlige anledninger, og bæres med stolthet av både kvinner og menn.

Tekst (opprinnelig engelsk): Pratiksha Khanal

Oversatt til norsk: Line Konstali

Kongedømmet Nepal

Historisk ble navnet Nepal til for å identifisere Kathmandu valley. Det nåværende Nepal-kartet ble gradvis til med kongedømmet Gorkha som utgangspunkt. Det moderne Nepal består av en rekke kongedømmer som ble slått sammen i 1769. Dette foregikk på en brutal måte under ledelse av den daværende kongen av Gorkha, Prithvi Narayan Shah.

Det nepalske folket har alltid vært svært stolte over at landet deres aldri har blitt kolonisert. Selvstendighet og suverenitet preger folket. Landet har i tillegg en rik kultur med en rekke etniske grupper, språk, religioner og tradisjoner. Folkedraktene er en viktig del av nepalernes stolthet. De utstråler tilhørighet og fellesskap.

Newarifolkets drakter

Newarifolket samles gjerne til tradisjonelle fester og markeringer, ofte i forbindelse med hinduistisk eller buddhistisk tro. I forbindelse med disse markeringene blir ofte folkedraktene brukt. Tradisjonelle trommer og cymbaler blir også brukt i folkefesten som foregår i gatene i området Patan.

Kvinnene går med ankelkorte sarier laget av tykk sort bomull. De har vakre, røde broderier som kalles Haku Patasi, en langarmet bluse (Bhoto) og lange hvite bomullsbelter knyttet rundt livet (Patuka). Dette vakre antrekket har også et tilhørende sjal. Kvinnene kan også bruke bukse (Suruwal) hvis de vil bytte sarien bort.

Det koster rundt 4000 NPR (Nepali Rupee) å kjøpe dette vakre antrekket. De fleste kvinner fra dette området har ofte et eller to slike antrekk. For ikke lenge siden ble antrekkene sydd hjemme, men de siste årene har lokale forhandlere og skreddere overtatt arbeidet husmødrene gjorde før.

Smykker

Til draktene produseres vakre smykker. Øreringer i sølv, gullornament plassert sentralt i pannen, et stort halskjede i gull eller sølv, et annet gullornament båret på siden av hodet. I tillegg har drakten et par ankelbånd, gullringer og armbånd til hendene. Kvinnene fester ofte en rød blomst på siden i håret. Til draktene brukes pensko laget i fløyel.

Menns drakter

Mennene bærer knelange bukser laget av tradisjonell tykk bomull og sort hatt (topi). De har også en vest/jakke over lang bluse. Broderiene på bukse og bluse ser vanligvis like ut.

Folkedrakter fra ulike tradisjoner

I likhet med den norske bunaden, finnes det folkedrakter i Nepal tilknyttet ulike områder. Her er et eksempel på folkedrakten til Gurung-folket.