Åpne sår


Bølgeblikkskur_nettDet er ett år siden det kraftigste jordskjelvet på åtti år rammet Nepal. Lite er gjort ett år etter. Myndighetene har ikke oppfylt sine forpliktelser, men våre partnere og utsendinger sier at mange lokalsamfunn har gjort en felles innsats for å stable på bena både samfunnet og sine egne liv.
(Foto: Jim Lindquist)

Utfordrende
Nærmere 9.000 mennesker mistet livet i katastrofen, mer enn 20.000 ble skadd. Rundt 500.000 hus ble helt ødelagt, og 300.000 fikk alvorlige skader. Lite er gjort på ett år. Det er ikke til å legge skjul på at situasjonen er svært utfordrende. Journalister gir et svært pessimistisk bilde av situasjonen. NRK melder at folk ikke har fått pengene de er lovet til gjenoppbygging, 200.000 RS eller ca 15.000 kr. Myndighetene har ikke oppfylt sine forpliktelser, men vi vet at mange lokalsamfunn har gjort og gjør en felles innsats for å stable på bena både samfunnet og sine egne liv.

Vi deler to journalisters versjon av virkeligheten i Nepal ett år etter jordskjelvkatastrofen:

Åpne sår
AlJazeera_0425Subina Shrestha, Al Jazeera sin korrespondent i Nepal snakker om de “åpne sår” etter jordskjelvet. Skjelvene har stanset, men selv ett år senere varer frykten ved hos mange i dette landet der regjeringen er “dysfunksjonell”, som hun sier.

Rykter
Hun refererer til ryktene på gatene, i butikkene og på markedsplassene. “Det er jordskjelv rundt i hele verden. Det kommer sikkert tilbake her.”
Alle ruinene og de synlige minnene etter jordskjelvet er som åpne sår. Reiser du fra Katmandu til Sindupalchok, ser du ruiner etter hus og menneskelig virksomhet hele veien. Overleverne bor fortsatt i dårlige skur, som ikke kan holde verken kulde eller varme ute…

Subina Shrestha har møtt noen av overleverne. Suresh, en ung arbeider, forteller om da han mistet datteren i jordskjelvet. Følg lenken.

Byen er vanskelig å finne igjen.
BBC_0425Justin Rowlatt fra BBC var den første jounalisten som nådde landsbyen Langtang. Nå er han tilbake. Det er lett å forstå hvorfor Langtang er et populært sted for fjell-turister å besøke. Dalen er så vakker at den tar pusten fra deg. En flott elv snor seg nedover med barskog på begge sider.
– Jeg var spent da jeg nærmet meg i helikopteret for noen dager siden. Sist jeg besøkte landsbyen møtte jeg et samfunn i dyp trauma, skriver Rowlatt.
Den største byen, også kalt Langtang hadde fått store ødeleggelser. Skadene er så store at det er vanskelig å se hvor den har ligget.

Sterkt berørt
Lite har skjedd i løpet av dette året. Journalisten møter igjen noen av dem som mistet sine kjære og det de hadde. De er fortsatt sterkt berørt og tar til tårene når de begynner å fortelle.