Nepal: Underprivilgert slettefolk

Scroll_hovedbilde

Er det virkelig slik at India står bak den økonomiske blokaden i Nepal? Fotos: Faksimile fra scroll.in

– For snart ti år siden signerte statsminister Koirala en avtale med madhesiene i etterkant av ti års borgerkrig. Avtalen skulle sikre madhesienes rettigheter. Men etter at Koirala døde for fem år siden er det ingen som bryr seg om denne avtalen mer, sier Dhurva Yadav.
Han er rektor på en landsbyskole i Birgunj distrikt, på indiagrensa. Yadav har ingen tilknytning til noe politisk parti. Hver uke tilbringer han noen timer på grensebrua Maitreyi bridge (betyr «vennskapsbrua»), som så mange andre i landsbyen og snakker om situasjonen. Som de fleste andre madhesiene opplever han at den nye grunnloven som ble vedtatt i september er et svik mot dem.

Legitime krav
Shakur Alam_ScrollEn lang artikkel i den uavhengige indiske nettavisen «Scroll.in» tar opp spørsmålet om Indias rolle i handelsblokaden på grensen, som nå har vart i fire måneder. Det hersker fortsatt stor usikkerhet om de enkeltes rolle i konflikten. Meningene er mange. Overgangen ved Maitreyi bridge er den viktigste. Derfra går starten på den raskeste veien til Katmandu. Artikkelforfatteren har møtt representanter for grasrotfolket av madhesier, tharuer og andre grenseboere.
– Våre krav er helt legitime, sier Shakur Alam (bildet), en kontorfunksjonær i den lokale retten i Birgunj. Han er medlem i ett av Madhesienes politiske partier. I motsetning til fjellfolket er vi ganske mørkhudete. Myndighetene mener det er et bevis på at madhesiene er Biharis (fra den indiske delstaten Bihar), og kaller oss inntrengere fra India. Men vi er nepalere og nepalske statsborgere!

Vil India ta kontroll?
Det er en del i det nepalske samfunn som også mener at blokaden har vært så effektiv fordi det er så nært slektskap mellom madhesiene og India. Noen kommentatorer mener at det som har skjedd de siste månedene vil bli brukt av India for, gjennom madhesiene, å skaffe seg kontroll over Nepal.
Shakur Alam rister på hodet av slike spekulasjoner.
– India? Vil de betale oss for å protestere? Faktum er at vi må ha stokker og spyd innen rekkevidde når vi sover her på brua for å kunne forsvare oss når indiske myndighetspersoner og smuglere angriper nattestid.

Myndighetene neglisjerer oss
Madhesiene, tharuene og andre folkegrupper her på slettelandet er sterkt underrepresentert i parlamentet og alle statlige departement. Dette avspeiler seg i hvordan de blir frarøvet lovlige privilegier når det gjelder økonomisk og sosial utvikling, kommenterer «Scroll.in».
Samtalen på brua fortsetter.
– Bhaia (bror), hvis en far har 10 bigha (måleenhet) land, vil han ikke dele det likt mellom barna sine? Nepal har tre barn, Himal (fjellandet), Pahad (elveområdene i øst) og Terai (lavlandet mot India). Men myndighetene neglisjerer oss, sier en av dem engasjert.

Les hele artikkelen med interessante innspill. Den gir ikke noe klart svar, bortsett fra at det er altfor enkelt å se på det som skjer som en konflikt stater i mellom.

http://scroll.in/article/802653/is-india-really-behind-nepals-economic-blockade