Anish – ung og innovativ

Portrettbilde Anish

Anish Timalsina (20) er blant dem som våger å ha store drømmer i et land som har hatt mye og alvorlig politisk uro de siste årene. Han vil videreføre foreldrenes turistbedrift. Foto: privat.

Tekst: Elisha Shrestha – Til norsk ved Øystein Ådland – Foto: privat

Anish studerer ‘Business Studies’ på bachelor-nivå. Når han er ferdig med studiene, er planen hans å overta hotellvirksomheten foreldrene driver i dag. Han vil utvikle dette videre.
De fleste unge i Nepal ønsker seg til utlandet for arbeid eller for studier. Men noen ser for seg en fremtid med fruktbart arbeid i sitt eget land.
– Mine foreldre har drevet et lite hotell i mange år. Jeg vokste opp her og lærte om gjestfrihet. Jeg har alltid likt å være sammen med turister og å lære om nye kulturer. Helt fra barndommen har jeg drømt om å få videreutvikle forretningen mine foreldre har startet, forteller Anish oss.

Entreprenørstøtte
HimalPartner har utviklet et støtteprogram der vi ønsker å heie fram folk som Anish. Oppmuntre dem, knytte dem til relevante nettverk og kurstilbud og, om nødvendig skaffe dem lån til investeringer.

Side 18 Sak 1 Bilde 1 alt1 Sunrise hotel2Gjestehus
Himalayan Sunrise Guest House ligger i den vesle landsbyen Bhattedanda i Dhulikhel, halvannen times kjøring fra de travle gatene i Kathmandu. Som oftest kommer turistene til Dhulikhel for å nyte naturen, møte lokalbefolkningen og få et glimt inn i den tradisjonelle, lokale kulturen. Anish tror at Bhattedanda er et perfekt sted å drive et hotell. Kunnskapen studiet vil gi, tror han vil gi nyttig forretningsinnsikt.
– Målet med studiene mine er å få mer systematisk kunnskap om hotelldrift.

Har en plan
– Planen min er å tilby moderne overnatting i tradisjonelle omgivelser og arkitektur, sier Anish stolt. Nå består gjestehuset av ti rom. Planen hans er å utvide dette noe i framtida.
– Hvorfor reise til utlandet når du kan være innovativ og hjelpe fram landets økonomi i stedet? spør Anish.

Situasjonen i landet
Anish er fullt klar over den nåværende situasjonen i landet sitt. Men han ser optimistisk på muligheten for en bedre framtid.
– Vi mistet hjemmet vårt i jordskjelvet 25. april i fjor. Mange i Dhulikhel er hjemløse. Den fem måneder lange blokaden på grensa til India ble et mareritt for folk som ville bygge opp igjen etter jordskjelvet. Reiselivssektoren i landet ble virkelig hardt rammet av jordskjelvet og den etterfølgende blokaden.
Anish minnes hvor vanskelig det var for foreldrene hans å drive hotellet med lite tilgang på koke-gass og matvarer.
– Forretningen vår ble kraftig berørt av vanskelighetene de siste ti månedene, men sakte reiser vi oss igjen, sier Anish.

Overgangsfase
Anish mener folk må være tålmodige og delta i forandringene, heller enn å reise fra hjemlandet i håpløshet.
– Nepal er i en overgangsfase. Vi fikk til slutt en ny grunnlov i 2015. Den avløste den midlertidige grunnloven fra 2007. Selv om det stadig er politiske spenninger mellom ulike partier og grupper, vil ikke situasjonen bestandig være som nå.
Dersom ungdommen i landet vil gi sitt bidrag med utviklingsarbeid hjemme, i stedet for å legge planer for å reise utenlands, vil Nepal komme på fote igjen, mener Anish. Nepal er et vakkert land ved Himalaya, og jeg er takknemlig og glad over å være født her, smiler Anish.

Støtt HimalPartners entreprenørstøtteprogram.

Gi med webgiver: