Den bortkomne mor
Det er ikke alltid det er eventyrlystne sønner som forviller seg inn i håpløse situasjoner langt hjemmefra. I Nepal kan det være mødre med psykiske lidelser.
Vår partnerorganisasjon Koshish jobber utrettelig for at myndighetene skal ta ansvar for befolkningens psykiske helse som en del av det normale helsetilbudet. De jobber i motbakke, for ofte er psykisk helse en blindsone for helsemyndighetene og helsepersonell, og det er ofte knyttet stigma til psykiske lidelser. Til og med i Norge er stigma et problem, selv om det står bedre stilt her med folkeopplysningen rundt psykisk helse.
Som en del av Koshish’ arbeid med å forbedre nepaleres tilgang til tjenester innen psykisk helse, har de etablert et krisesenter hvor kvinner med alvorlige psykiske lidelser kan bo mens de blir diagnostisert og behandlet for sine lidelser. Senteret er ment å være en modell for å vise myndighetene hvordan man kan hjelpe pasienter med psykiske lidelser. En viktig del av denne behandlingen er å tilbakeføre kvinnene til hjemstedene sine. Krisesenteret er i Kathmandu, men kvinnene kan ha kommet fra hvor som helst i landet, og noen ganger er det et mysterium hvor kvinnene faktisk kommer. Hvis de ikke selv kan gjøre rede for hvor de kommer fra, må personalet på krisesenteret bruke den informasjonen de har til å løse gåten.
En slik kvinne, som vi kan kalle Maleena, havnet på krisesenteret uten at hun kunne forklare hva som var hennes hjemsted, og uten at personalet klarte å finne ut av hvor det kunne være. Maleena var godt i gang med behandlingen, men uten et sted hjelpe henne hjem til, ville det være vanskelig for krisesenteret å sørge for at hun etter hvert ville klare seg godt nok til ikke å trenge vedvarende tilsyn fra helsepersonell. Når Koshish tilbakefører kvinner til hjemstedene sine, sørger de for å drive opplæring av familien og eventuelt lokalsamfunnet, slik at de kan være støtte og hjelp for kvinnene. Hvem skulle få opplæring i Maleenas tilfelle?
Det løste seg ved at Maleena hadde en sønn i begynnelsen av 20-årene som ikke hadde gitt opp å finne henne. Etter en tids leting, kom han i kontakt med Koshish som kunne bekrefte av Maleena var hos dem. Maleena var ikke lenger bortkommen og kunne reise hjem!
Tekst: Tor Kristian Birkeland, Generalsekretær
Les også:
Etter å ha brutt ut av et voldelig ekteskap, havnet Kumari på gata med psykiske helseproblemer og med en nyfødt baby i armene. Hun er blant de tusenvis av kvinnene i Nepal som minner oss om hvor viktig det er at psykisk helse blir et likeverdig tiltak i bistand. LES DENNE KRONIKKEN av Hjalmar Bø, generalsekretær i Digni.
Bildene i artikkelen er hentet fra Shutterstock.