Drømmen kan bli virkelig

Bilde 1 Bokampa

Vi hadde kjørt i et par dager innover i Tamakoshidalen. Her skal det potensielt kunne bygges 13 kraftverk. Det var det samme over alt, storparten av husene lå i ruiner. Folk bodde i provisoriske blikkskur og prøvde å komme i gang igjen etter jordskjelvkatastrofen.

Tekst og foto: Geir Kippenes

Med to biler fra Kathmandu University (KU) var vi på en rekognoseringstur for å finne ut av mulige steder å gjenreise skolebygg etter jordskjelvkatastrofen. KU ville også se etter mulige steder å starte sitt program for utdanning av fagarbeidere med gjenoppbygging av raste bygninger som «klasserom».

Samarbeid gir gevinst
Teppedistribusjon10Den andre dagen, etter et par timers kjøring på dårlig vei, kom vi fram til en landsby i Dolakha, der det var planer om å sette opp et senter der folk kan komme for å drøfte forretningsideer. Bishnu, som er vår kontaktperson, har startet et kooperativ med 117 medlemmer og skaffet dem drivhus.
– Alene får ingen gjort stort, men samarbeider vi, kan hvert medlem tjene opptil en halv månedslønn ved å selge grønnsaker til Kina, sier Bishnu. Han har stort engasjement for å bidra til at flere få livet i gang igjen etter jordskjelvet.

Bokampha Priv. Ltd.
I et skur på 12 m2 bor en liten familie. Skuret er både hjem og næringsbygg. Her driver familiefaren bar og kafé. Han er driftig, kaféen er ren og ordentlig. Den 24. juni fikk familien en sønn, som de gav navnet Bokampha, jordskjelv på nepali.
Det er denne typen driftige menn og kvinner KU ser etter i landsbyene og vil gi fagutdanning som muring, snekring og som elektriker. Kanskje, om noen år, har han og sønnen sitt eget samfunnsnyttige foretak, Bokampha Priv. Ltd.: ”Vi bygger jordskjelvsikre hus og demninger til kraftverk.”

Nå er det en drøm, men den kan bli virkelig!

Støtt HimalPartners arbeid for å skape arbeidsplasser og gi folk i Nepal ny tro på framtiden!

Gi med webgiver: