Durga har fått hjelp

Illustrasjonsfoto_JimL

Da hun gikk i åttende klasse, begynte problemene for Durga Devi. Hun mistet interessen for skolen og isolerte seg mer og mer. Nå bor og jobber hun på Håpets Hus, akuttmottaket til Koshish, Nepal. (Illustrasjonsfoto: Jim Lindquist/HimalPartner)

Tekst: Koshish/Terje Holmedahl

Durga er 28 år gammel, oppvokst i en middelklassefamilie. Hun hadde lett for å lære og gjorde det bra på skolen. Men da hun gikk i åttende klasse, begynte problemene for Durga Devi. Etter hvert ble hun utagerende og var stadig lengre perioder borte fra hjemmet. Livet på gata er tøft. Durga ble et offer for mishandling og ble voldtatt flere ganger. Ingen brydde seg om henne. Hun fikk et barn som ble gitt til et barnehjem. Da hun fikk sitt andre barn, tok familien henne med hjem. Siden hun var så uberegnelig, stengte de henne inne i et fjøs.

Medisinert for psykose
I januar i fjor ble hun tatt med til Håpets Hus av en kvinnelig helsearbeider. Der ble hun diagnostisert som psykotisk og fikk medisiner. Etter en måneds tid, da hun verken stelte seg selv eller babyen, merket de ansatte en forandring hos henne. Hun begynte å ta ansvar for babyen og delta i noen av aktivitetene på senteret.
Nå er hun mye bedre, men hun er bekymret for babyen sin. Hvem skal ta seg av henne, spør hun? Jeg klarer ikke ta vare på meg selv en gang.

Kjemper for rettighetene til psykisk syke
Det er mange som Durga på gatene i Katmandu. Koshish gjør en viktig jobb med å redde en del ut av dette uverdige livet. Like viktig er den innsatsen Koshish gjør for å kjempe for rettighetene til mennesker med psykiske lidelser i Nepal. Daglig leder Matrika Devkota er stadig på TV og han holder foredrag rundt omkring for at folk skal få økt kunnskap og slutte å diskriminere mennesker med mentale lidelser. De er med i et utvalg nedsatt av Staten for å jobbe med lovgivningen. Og de jobber på mange hold med å bli kvitt stigmatiseringen av folk med psykisk sykdom.

Matrika_etter slankekur_2015_beskåretBlir lagt merke til
Det blir lagt merke til. Matrika har fått flere utmerkelser og priser det siste året. Nå er han nominert til en viktig posisjon hos helsemyndighetene. Vi håper og tror at Durga Devi og babyen hennes blir gjenforent med familien dette året, men også at flere familier vil ha kunnskap og mot til å beskytte sine syke familiemedlemmer så de ikke havner på gata.

[Portrettfoto: Matrika Devkota. Foto: Koshish]