En grunn til å leve

Gjennom en selvhjelpgruppe fikk Yanu Maya og hennes to barn en helt ny virkelighet. «De har gitt håp til meg og min familie. De har gitt meg en grunn til å leve i denne verden.»

Etter at mannen hennes døde, opplevde 28 år gamle Yanu Maya livet svært vanskelig. Hun hadde ansvar for to små barn og hadde lite å leve for. Hun jobbet som hushjelp i landsbyen, Tilotama. Som om hun ikke hadde det vanskelig nok, begynte en del i lokalsamfunnet å avvise henne. Det å være enke blir sett ned på i Nepalsamfunnet og anses av mange som en straff.

En dag foreslo hennes venn at hun skulle bli med i en selvhjelpsgruppe i landsbyen. De pleide å spare litt penger og gi lån til medlemmene for å starte en liten virksomhet. Hun hadde lyst til dette og håpet både å lære noe og å få et mer støttende fellesskap rundt seg. Etter en tid i gruppen fikk hun mulighet til å delta i et opplæringsprogram som NASSO, UMNs lokale partner arrangerte, der de lærte å lage lokale matretter for salg. Hun klarte å skaffe egenkapital og fikk lån slik at hun kunne starte et lite gatekjøkken, der hun lager chana, chow mein, pakauda og chat pate for elevene og lærerne på skolen like ved.

Dette gir Yanu Maya nok inntekt til at hun selv og de to barna har fått et mye bedre liv. «Jeg er veldig takknemlig til selvhjelpgruppen og NASSO, som viste meg en vei for livet mitt mens det var så vanskelig. I likhet med meg er det mange enslige kvinner som står uten ideer, kompetanse og mulighete til å gjøre noe, men som får en ny start takket være dette programmet,» sier Yanu Maya.
Hun har også en opplevelse av at det de gjør også er med å endre lokalsamfunnets syn på enslige kvinner. «De har gitt håp til meg og min familie. De har gitt meg en grunn til å leve i denne verden.»

En historie fra United Mission to Nepal sitt Freds- og forsoningsarbeid i Rupandehi
Tekst og foto: Rama Chaudhary, Social Mobiliser, NASSO
Oversatt og bearbeidet av Terje Holmedahl