Endelig får jentene gå på skole!

Muslimske og hinduistiske jenter får endelig gå på samme skole. Foto: Silje Eng

I flere år ble jentene nektet skolegang av sine egne foreldre. Takket være et vellykket dialogprosjekt, får flere muligheten.

Kommunen Yesodhara ligger tett inntil den indiske grensen. Innbyggerne er delt mellom en muslimsk og en hinduistisk befolkning. Majoriteten er muslimer og de står sterkere økonomisk enn hinduene. Til tross for bedre økonomi var det svært få, om noen, som sendte døtrene sine på skolen. Mens de fattige hinduene sendte nesten 50 % av jentene sine på skolen, var muslimske jenters eneste mulighet noen få år på Koran-skole. Deretter måtte de gifte seg, få barn og stelle hus og hjem.

Klarte å snu situasjonen
Sammen med Dalit Social development Center (DSDC) arbeider UMN I et fredsbyggende prosjekt i området. Lenge har de jobbet målrettet for at flere jenter skal gå på skole. Dette gjøres ved hjelp av dialogarbeid mellom UMN, de lokale muslimske lederne og jentenes foreldre. De religiøse lederne ble først overbevist om at jentene hadde bruk for utdannelse. Med denne bevisstheten kunne de bringe budskapet videre til foreldrene.

Et lite antall jenter har også startet på ungdomsskolen.

Endelig kan hindu-jenter og muslimske jenter gå på samme skole!

En av de muslimske jentene sa:
«Da andre jenter fra vår landsby fikk gå på vanlig skole, ville også vi det, men foreldrene våre nektet oss å gjøre det. Heldigvis klarte lederne av prosjektet å forandre holdningene til foreldrene våre. Vi får nå gå på den samme skolen som de andre jentene og endelig kan vi også gå på skole helt til 10. klasse. Hvis jeg får muligheten til å studere mer etter 10. klasse, gjør jeg gjerne det!»

Rapport fra Tej Gaire, Programleder UMN Rupandei Cluster.

Oversatt av Line Konstali