Erfaringer fra prosjektbesøk

Hjelp til selvhjelp, der entreprenørene gjør jobben selv.

Ingunn Dreyer Ødegard var i november 2022 på prosjektbesøk til SESI. Her er hennes observasjoner.

  1. Hvilke opplevelser hadde du fra besøket?

Vi besøkte fem entrepenører i små bedrifter i Tikapur. Tre av dem drev butikk, en hadde et verksted og ei var multikunstner som både drev kyllingfarm, dyrket sopp og drev med interiørdesign. I tillegg reiste vi til møbelfabrikken, som ligger et par timers busstur unna.

  1. Hvordan opplevde du møtet med SESI?

Det var inspirerende å møte de fem entreprenørene. Alle virket målrettede og trygge i bedriften sin. Dette var kloke og fornuftige mennesker som ville skape litt bedre muligheter for seg og familien sin. Jeg husker særlig den unge mannen med kone og et lite barn som hadde startet yrkeslivet sitt som mekaniker på et verksted, og som etter noen år valgte å starte sitt eget verksted. Hans jobb er å reparere elektriske tuk-tuker. Han har mange kunder, fordi han har plassert verkstedet sitt slik at det er et steinkast fra holdeplassen til sjåførene. Det virket som at han hadde tro på framtiden. Han hadde valgt å investere pengene han lånte i verktøy. Verktøyene hadde han plassert pent og pyntelig i et system, som fikk meg til å tenke at her er det en som har respekt for faget sitt. Totalinntrykket var at dette er en bedrift som kommer til å stå støtt framover.

  1. Hva vil du si om arbeidet de gjør?

Forskjellen på mikrokreditt og entreprenør-støtte er at sistnevnte går til de som allerede har en bedrift og får lån til innkjøp eller aktiviteter som kan skape mer inntekter. Entreprenørene er enkeltindivider og vanlige folk som har fått en god ide, satt den ut i livet, og har erfaring med å drive næringsvirksomhet. Jeg opplevde at dette var folk som hadde tiltro til sine egne ferdigheter. Støtten fra SESI vil gi dem muligheter til å ta nye steg. Dette er i høyeste grad hjelp til selvhjelp, og entreprenørene gjør hele jobben selv. Hva kan vel være bedre enn å hjelpe noen til å klare seg selv? 

  1. På hvilken måte fører arbeidet til SESI for å gi fattige mennesker et løft?

I første omgang bidrar SESI til at småbedrifter får etablert seg enda bedre. I neste omgang kan dette bidra til å skape arbeidsplasser. SESI støtter flere bedrifter hvor utdanning ikke er en forutsetning for å få jobb, noe som innebærer at selv de som har gått lite på skole kan ha sjanse til å få jobb der.