Godt nytt år!

Tibetan women perform a traditional dance during a function to mark Lhosar or Tibetan New Year, at Bhirkuti School in Bouddha, Kathmandu on Thursday, February 11, 2016. Photo: Skanda Gautam

 

Den 27. februar var det Losar eller tibetansk nyttår. Disse dagene spiser tibetanerne store mengder «Guthuk», en suppe av ni ingredienser. – Og dagen før var det kinesisk nyttår. Disse dagene faller ofte sammen, men ikke i år. (Faksimile: Tibetan News)

De to siste dagene før Losar kalles Gutor. Den første av disse er dagen da huset gjøres klar for feiring, spesielt kjøkkenet der festmaten skal tilberedes. «Guthuk» er en suppe av ni ingredienser; jak-kjøtt, søtpoteter, høylandsbygg (vinterhvete kan brukes), ris, ost av jakmelk, kikerter, grønn paprika og «vermicelli-nudler». Noen ganger er det melboller (dumplings) i suppa. Disse kan ha forskjellige gjenstander inni; som chilli-peper, salt, ull, kull, ukokte riskorn, en mynt eller noe annet. Tradisjonen sier at hvis du finner en gjenstand i melbollen, vil den avsløre noe av din karakter.  Får du en chilli, viser det at du er svært temperamentsfull. En mynt tyder på kommende rikdom. Får du en kullbit, tyder det på at du har et «svart hjerte»… Alle understreker at dette er bare en uskyldig spøk, noe de erter hverandre i familien med.

Den andre Gutor-dagen er det dagen for å gå i templet og gi gaver til munkene. Mange går også i butikken og kjøper seg nye klær til nyttårsfeiringen, forteller en kilde. Hvis en Googler «Tibetan Losar» kan en finne mange fine og fargerike bilder fra feiringen.