Kunne ikke skjedd i Norge

Dagen_Downs_bilde

Noeali Garella er den første læreren med Downs syndrom i Argentina, skrev Dagen i en vakker artikkel den 1. mars. Leder for Norsk Nettverk for Downs Syndrom, Lars Erik Brustad, tror ikke dette kunne skjedd i Norge. (Faksimile fra Dagen.no)

Noeali Garella har vært lærer i en barnehage i ett år. Til å begynne med var skepsisen stor. Men Alejandra Senestrari, som ansatte henne sier at den unge kvinnen tydligvis hadde et sterkt kall til å bli førskolelærer. Lærere, foreldre, til og med byens ordfører blandet seg inn i ansettelsen, til Noealis forsvar. Siden januar 2016 har hun hatt ansvar for en klasse sammen med en annen lærer.
– Jeg elsker dette, sier Noeali Garella. Helt siden jeg var liten har jeg hatt lyst til å bli lærer. Jeg vil at barna skal lese og lytte, ettersom man i samfunnet må lytte til hverandre.
BBC skrev for noen uke siden om engelske Hannah Sampson, som også har Downs syndrom og som er blitt ansatt som danselærer.

Lars Erik Brustad, leder for Norsk Nettverk for Downs Syndrom, tror ikke historiene om Noeali og Hannah kunne skjedd i Norge.
– Nøkkelen til arbeidsmuligheter for mennesker med Downs syndrom ligger både i utdanning og at myndighetene legger til rette for det. Den største forskjellen på Noeali og de andre er at hun bruker lengre tid på å lære, sier han. Han peker på Canada, der mennesker med Downs syndrom blir tilbudt universitetsstudier.
Det største problemet hos oss er holdningene til mennesker med Downs syndrom, sier Brustad.

HimalPartner er sterkt engasjert i mental helse og rettighetene til svake grupper i samfunnet. Vi forsøker å gjøre noe med holdningene til funksjonshemmede i Asia, men ser at det fortsatt er lang vei å gå her hjemme.

Artikkelen i Dagen er ikke tilgjengelig for ikke-abonnenter, men her er en lenke til samme sak i Dagbladet