Kvinner er mest utsatt

Kvinne-illustrasjon– CMC har funnet at det er flest kvinner som har psykiske lidelser. Av de som har vært til behandling, er 67 prosent kvinner. De fleste lider av angst og av depresjon, sier psykiater Pashupati Mahat. (Illustrasjonsfoto: Pål Brenne)

Tekst: Terje Holmedahl

PashupatiDr. Pashupati Mahat arbeider på Center for Mental Health and Counselling, CMC Nepal. CMC ønsker å skape bevissthet om mental helse i Nepal og å bedre kvaliteten på tjenestene som tilbys i Nepal. Dette gjøres i utbredt grad gjennom å øke kompetanse i hele nettverket av organisasjoner som arbeider for mental helse i Nepal.

Migrasjon ødelegger familien
Dr. Mahat har noen tanker om hvorfor kvinner er mest utsatt. Han tror fattigdom er en viktig faktor og beskriver en vanlig situasjon:
– Mannen i en fattig familie drar til byen eller til utlandet for å tjene penger. Kona får økt ansvar i hjemmet, men blir ikke verdsatt av sine svigerforeldre, knapt nok behandlet som et menneske. Hun arbeider uavlatelig og har ikke tid for seg selv, ikke en gang tid til å spise, selv om det er hun som lager all maten i huset. Hun er ensom, isolert og uten forsvar, om det kommer anklager mot henne. Kvinner som hele tiden må svelge alle disse fornedrelsene, mens hun forgjeves venter på mannen sin, får psykiske problemer som noen ganger driver dem til selvmord.
– Migrasjon ødelegger familien, sier Dr. Mahat og beskriver en tragisk hendelse i Terai, nede mot den indiske grensen sist vinter. En kvinne hadde blitt helt desperat. Hun drepte sine tre barn før hun druknet seg i elven.

Fremmedgjort
En mann som returnerer fra utlandet er ofte ute av stand til å tilpasse seg livet i landsbyen og familien igjen. Det var tanken, men han er blitt som en fremmed. Ofte har han brukt opp pengene han har tjent, så alt de har vært igjennom har vært nytteløst. Dr Mahat sier at de deprimerte kvinnene er symptombærere på underliggende sosiale sykdomstegn.

Opplæring for offentlige helsearbeidere
– Vi jobber med kurs og opplæring for folk som arbeider i det offentlige helsevesenet, sier Dr. Mahat. Psykisk sykdom er fortsatt forbundet med fordommer og er stigmatiserende. Derfor kommer folk til lege og helsesenteret med fysiske symptomer, med hodepine, diaré, søvnproblemer, trøtthet, fordøyelsesproblemer, osv.
– Vi lærer opp kvinnelige helsearbeidere i det offentlige systemet, slik at de skal kunne gjenkjenne problemene og gi riktig og effektiv behandling. Så langt har vi kurset over 1.000 slike helsearbeidere.
– Vi oppmuntrer dem også til å samarbeide med tradisjonelle healere. De er lett å få tak i og folk har stor respekt for dem. Når de offentlige helsearbeiderne og healerne får kunnskap om mental helse, er det håp om en mentalitetsendring blant folk flest i forhold til psykiske lidelser.

Store behov
Pashupati sitt besøkI et samfunn som har mindre enn 60 psykiatere i en befolkning på 29 millioner, er disse enkle breddetiltakene helt avgjørende når ekspertene på mental helse vil forøke å høyne bevisstheten og gjøre noe med fordommene i samfunnet.
CMC arbeider med det. Det samme gjør United Mission to Nepal, Koshish og flere andre som HimalPartner har kontakt med.

Bildet til høyre: Under sitt besøk våren 2015 fikk Dr.Mahat møte representanter fra Universitetsklinikken i Oslo.