Mount Everest 8849: Jim padler for Nepal

Jim og Benjamin Lindquist på surfestranden Unstad i Reine (Nordland). Foto: privat

-Mine venner forteller om en krevende situasjon nå, sier Jim. -Mangel på oksygen, testutstyr og utstyr til behandling av covid-syke er stor. Han er en av de som samler inn penger til covid-rammede i Nepal i kampanjen Mount Everest 8849. Måten han har valgt å gjøre det på, er kajakkpadling for Nepal.

-Jeg er glad i naturen og liker å reise på utflukter. Det kan jeg like gjerne kombinere med å gjøre noe godt for andre.

Bidro etter jordskjelvet i 2015

Selv har han bodd i landet. I april 2015 flyttet han og kona Åshild til Dhulikel, der de et halvt år skulle arbeide på et prosjekt i regi av HimalPartner. Sammen med Kathmandu University skulle de bygge skoler der jordskjelvet hadde ødelagt ca. 7000 klasserom til sammen. Målet med prosjektet var gjenoppbygging kombinert med fagopplæring i ulike byggfag.

-Å kunne se hva som er mulig å få til med relativt begrensede midler, viste meg at den jobben organisasjoner som Himalpartner gjør, utgjør en forskjell for enkeltmennesker. Hele landsbyer fikk nødvendig hjelp til å komme tilbake til det normale. Det kunne for eksempel dreie seg om prosjekter som fikk barna tilbake på skolen.

Faglig kompetanse på yrkesfagskole

Jim, bakerst til høyre, på besøk til yrkesskolen i Butwal (BTI).

Jim har også hatt en del kontakt med Butwal Technical Institute (BTI), en yrkesfaglig skole som ligger i Butwal. Skolen ble startet av HimalPartner i 1962. Helt siden 2018 har Jim bidratt til å heve den faglige kvaliteten på skolen, slik at elevene kan få tilpasset utdanningen til kravene arbeidslivet stiller i dag.

– Med sin bakgrunn fra videregående opplæring innen mekaniske fag, har han fulgt dette prosjektet sammen med Brigt Skeie og Knarvik vgs. Noe av det som er tydelig når vi skal bidra med hjelp til Nepal er at det er en helt annen virkelighet der enn her hjemme i trygge, ordnede Norge sier Jim. Ting tar tid. Samtidig er det beundringsverdig å se at prosjektleder ved BTI og staben der står på og klarer å gjennomføre til tross for utfordringene de står i. Å få privilegiet med å jobbe med mennesker som ikke gir seg til tross for motstand er en inspirasjon!

Folk i Nepal trenger helsehjelp

Nødhjelp på vei til folket i Rukum.
Foto: United Mission to Nepal.

I det siste har han hatt en del kontakt med venner i Dhulikel og prosjektlederen ved BTI. De forteller begge om en krevende situasjon. -Mangel på oksygen, hurtigtester, smittevernutstyr og utstyr til behandling av covid-pasienter er dessverre mangelvare. Prisene har også blitt mangedoblet under pandemien.

I likhet med jordskjelvet, kan Jim se at de fattigste rammes hardest.

-Det er de fattigste HimalPartner kan utgjøre en stor forskjell for. Jeg oppfordrer folk til å bidra i kampanjen, og bli med på innkjøp av livsnødvendig utstyr og mat til de som er rammet av pandemien. Vår hjelp er helt avgjørende for den mammaen eller pappaen som overlever, og kan ta vare på sine barn ved at de får den hjelpen de sårt trenger.

STØTT JIMS SPLEIS HER

Fra Nordre Karlsøy til Isebakke