Ny direktør kommer «hjem»

Hafvenstein familyJoel Hafvenstein er ansatt som ny direktør for United Mission to Nepal (UMN) etter Mark Galpin. Her sammen med kona Fiona og sønnene Caleb (4) og Isaac (2). Foto: UMN.

Tekst: Elisha Shrestha / Terje Holmedahl

Joel hadde mye av sin barndom i Nepal og går med forventing og stor ydmykhet til oppgaven. Han har stor kjærlighet til Nepal og det nepalske folk.
Den nye direktøren har mye erfaring fra internasjonalt utviklingsarbeid, hovedsakelig i Afghanistan, der han jobbet fra 2003 til 2010. To av årene der var han programdirektør for den kristne britiske organisasjonen Tear Fund i Afghanistan.
Etter hjemkomsten til Storbritannia i 2010 gikk han inn i en oppgave i Tear Fund som global rådgiver på katastrofer. Senere hadde han et overordnet ansvar for Tear Fund sitt arbeid i Midtøsten, Sentral-Asia og Latin-Amerika. Joel tror disse erfaringene vil komme godt med i UMN.

Kommer «hjem»
Det å flytte tilbake til Nepal, hvor han vokste opp, føles på mange måter som å komme «hjem», – både for han og kona, Fiona. Hun er født i Nepal og har levd mange barneår der.
– Min far var sivilingeniør og arbeidet med Andhikhola-prosjektet, et prosjekt unnfanget av HimalPartners Odd Hoftun. Mine svigerforeldre var involvert i prosjektet fra UMN-kontoret i Katmandu.
Ti år senere dro begge familiene fra landet. Joel og Fiona møttes igjen og giftet seg i London i 2006. Nå har de to sønner, Caleb (4) og Isaac (2).

Eventyr
Side 11 Sak 1 Bilde 2 Hafvenstein hikingJoel minnes tiden på landsbygda i Nepal med stor glede.
– Jeg hadde mye frihet og kunne løpe rundt i fjellene, bade i elvene og utforske kildene til bekkene som rant i liene. Min barndom var full av eventyr. For ikke lenge siden besøkte jeg landsbyen der jeg vokste opp og badet i elven igjen med min fire år gamle sønn, svigerfar og noen naboer fra barndommen!
Selv med den bakgrunnen og mange forventinger er det ikke bare lett å bryte opp med en hel familie og flytte til et annet kontinent.
– Det tar tid å etablere seg i et nytt liv, sier han. Denne første tiden utforsker guttene lokale godsaker, valpen de har fått og fascineres av de kraftige tordenbygene.

UMN sin arv
Joel inspireres av UMN sin flotte arv i Nepal, men også av det arbeidet som blir gjort i dag.
– Den ti år lange borgerkrigen i Nepal synliggjorde og forverret mange underliggende konflikter i landet. Det er fantastisk å se UMN sine partnere som arbeider tappert med å løse konflikter, endre holdninger og hjelpe folk å finne fredelige løsninger, sier Joel. Han er opptatt av å sikre at UMNs arbeid holder høyest mulig kvalitet og er takknemlig for at rapporter fra partnerne viser nettopp det.

Når det gjelder de kristne i Nepal, er Joel glad for at mange nepalske kirker har funnet sin egen identitet, snarere enn å ta etter vestlige kirkemodeller.
– Lokale menigheter i Nepal er hele tiden opptatt av å tjene sine fattige naboer og praktisere Jesu eksempel i kjærlighet.