Privilegenes pris

Brahmarpura

36 år gamle Taradevi Sah har sett ektemannen bare to ganger de seks årene han har bodd og arbeidet i Kuwait. Kvinnene i Bhramarpura har vendt seg til at prisen for å ha penger til mat, klær og skolegang er ensomhet. Fotos: Faksimile fra theguardan.com

I et intervju med avisen The Guardian setter Taradevi ord på sin smerte i et intervju med The Guardian. «Det er vondt,» sier hun der hun sitter på et teppe i et gårdsrom sammen med et dusin andre kvinner og en ungeflokk, «Men det er ikke så vondt som fattigdom. Når mannen sender penger, letter det smerten.» Kvinnene i Bhramarpura har vendt seg til at prisen for å ha penger til mat, klær og skolegang er ensomhet.

Bare kvinner
Førsteinntrykket av Bhramarpura, den støvete landsbyen i det sørlige Nepal skiller seg ikke mye fra andre landsbyer. Men det én ting som slår en. Det er bare kvinner som holder landsbyen gående.
År med utvandring, drevet av håp om å gi familien et bedre liv har tømt landsbyen for mannfolk i arbeidsdyktig alder.
Praktisk talt hver husholdning har en far eller sønn i Midtøsten. Bare de gamle og barna er igjen , sammen med kvinnene.

Brahmapura Madhu ThakurRelativ rikdom
I et mannsdominert samfunn, der kvinnene normalt skal holde seg til gjøremål i huset eller visse oppgaver i jordbruket, framstår Bhramarpura som et unntaket, der kvinner gjør alt, – også det som alltid er mennenes oppgaver. De er ryggraden i samfunnet og de som representerer lokalsamfunnet.
Mennene som drar og pengene som kommer gjør at mange ser på landsbyen som rik, relativt sett. Men selv om fattigdommen her er mindre enn i andre landsbyer, har privilegene sin pris.
«Det er en stor sorg for mange nygifte at mennene må reise fra sin brud,» sier Madhu Thakur (bildet). Hun er helsearbeider i lokalsamfunnet. «Dette skaper problemer. Men problemene ville vært enda større hvis ikke folk fikk penger og noe å leve av.»

Hver fjerde har reist
Nepal er ett av de siste landene i Sør-Asia som har opplevd omveltningene med stor utvandring av ufaglært arbeidskraft, i hovedsak til landene i Gulfen. Mahottari distrikt, der Bhramarpura ligger har nest størst arbeidsutvandring i landet, i henhold til nepalske myndigheter.

Det er anslått at 1.500 nepalere drar fra landet hver dag. Da regnes ikke de som drar til India. De telles ikke, siden Nepal og India har en gjensidig avtale som gjør at arbeidssøkende kan bevege seg fritt over grensen.
Pengene de utvandrede sender hjem utgjør nesten en tredel av Nepals nasjonalprodukt. Siden 20096 har 2,6 millioner nepalere, nesten hver tiende av hele befolkningen. I Brahmarpura migrerer nesten hver fjerde innbygger.

Les hele saken i The Guardian her.

HimalPartner vil hjelpe folk til å skape seg et levebrød uten å måtte forlate familien sin.