Samler inn penger til ofre for trafficking ved å selge brukte klær

Her møter Tone og hennes venner, Bimala i Nepal. Bildet er tatt i butikken til Higher Ground. HimalPartner var med å støtte dette prosjektet tidligere.

I oktober 2010 møtte Tone Leithaug Bimala Pokharel fra Higher Ground. Dette skapte et engasjement som bidro til penger til ofre for trafficking. Engasjerte frivillige har i flere omganger arrangert bruktmarked til inntekt for trafficking-ofrene. Nå gir hun deg inspirasjon og tips dersom du ønsker å starte noe lignende.

Tekst: Tone Leithaug

Mitt første møte med Bimala Pokharel

I oktober 2010 reiste Bimala Pokharel rundt i Møre bispedømme i forbindelse med markering av 100 årsjubileum for misjon.
Hun var hovedgjest på Bruhagen bedehus på Averøy, og fortalte om sitt livs kall og engasjement for å etablere Higher Ground og hennes arbeid får å hjelpe sexmisbrukte jenter i Katmandu.
Filmen fra Higher Ground traff meg midt i hjertet og beveget meg. Jeg tenkte på min egen datter, og hvor godt hun har hatt det i sin oppvekst, og hvor forferdelig det er at noen må fornedre seg til å selge kroppen sin til fremmede menn.

Jeg hadde selv nettopp fått beskjed om at jeg hadde fått en tumor i margen på skinnbeinet, og at det kunne være kreft, så jeg var noe satt ut denne kvelden. Jeg følte at jeg måtte dra på denne festen da jeg hadde oppgave å synge med Gospelgruppa vår.
Etter filmen fikk jeg hilse på denne flotte damen og hun fortalte meg hvordan Higher Ground ble drevet. Jeg var veldig imponert og Bimala utstrålte så mye kjærlighet og styrke, og jeg skjønte at troen på Gud ga henne ekstra kraft.

Hvorfor brenner jeg for dette?

Nepal er et land hvor kvinner har vært undertrykt i generasjoner.
De har ikke fått skolegang og har vært undertrykt i hjem og familie. På grunn av kvinnesynet har mange hatt mye lidelse. Mange kvinner blir forlatt av sine menn hvis de ikke får en sønn.
Mange unge Nepali-jenter blir solgt til sexindustrien i Nepal og i India av deres egne slektninger.
Å kunne være med å hjelpe noen ut av en slik grusom tilværelse er flott.

Ideen om bruktklærmarked 

Rett før jul 2010, ble jeg operert på Radiumhospitalet.
Rehabiliteringen gikk fint, og i slutten av januar 2011, fikk jeg gode nyheter at tumoren ikke var ondartet.
Jeg var kjempeglad for at begge beina mina funka, og at jeg kunne gå og bevege meg som før.
Jeg takket Gud og var uendelig lettet. Det gikk ikke lenge før tankene kom om å gjøre noe for å hjelpe Bimala.

Da jeg i mange år har vært selger for hudpleieprodukter fra Miranda, begynte tankene å kretse rundt det med salg.
Jeg begynte å snakke rundt meg om vi kunne prøve å ha en temadag, der vi solgte pent brukte klær, hadde salg av mat, og lot inntekten gå til Higher Ground gjennom HimalPartner.
Jeg inviterte noen damer hjem til meg, og dermed var vi en komite.
Slik ble det til at vi hadde bruktklær-marked høsten 2011, 2013, 2015 og 2017.
Vi har også loddsalg.Vi får inn gevinster fra næringslivet og andre, og selger lodd en tid i forkant, og det gir resultat. Folket på Averøy er veldig flinke til å kjøpe lodd.
Til sammen har vi fått inn ca kr.145 000.

Mange stiller opp

Det er jo unektelig en del jobb med dette tiltaket, men samholdet i komiteen er topp, og vi har det veldig kjekt sammen.
Marit Rangøy, som er eier av Løa på Rangøya, lar oss bruke den gratis. Hun får til gjengjeld velge seg klær, og er strålende fornøyd med denne avtalen.
Utenom komiteen, stiller både venner og medlemmer av den lokale Tibetforeninga opp. Noen baker og andre er med og ordner til og selger mat/kaffe.
Vi har alltid en programpost midt på dagen, og de siste gangene har Bjørn Ødegård fra Spjelkavik kommet og fortalt om nytt fra Nepal.

Råd til andre som vil arrangere bruktklær-marked

1. Sett sammen en komite. En bør være leder. Velg et godt formål og gjør det kjent.
2. Gjør det kjent i media- lokal avis og menighetsblad. Opprett arrangement på Facebook.
Pent brukte klær, sko og vesker leveres til alle i komiteen fra ca. 1 mnd. før arrangementet.
3. Finn egnet lokale.
4. Lån stativ hos butikker og samle inn/låne kleshengere. Viktig at klærne arrangeres fint.
5. Velg dag og tidspunkt som helst ikke kolliderer med andre arrangement.