Stopp kapitalflukten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Illustrasjonsfoto: Terje Holmedahl

«Samtidig som mer enn 1,3 milliarder mennesker i verden lever i ekstrem fattigdom, står verden i dag overfor et voksende problem: Skatte- og kapitalflukt.» Slik begynner Jørn Lemvik en kronikk i Dagen. Lemvik er generalsekretær i Digni. For hver krone vi gir til utviklingsland, tar vi ti kroner tilbake. Multinasjonale selskaper håver inn penger, men betaler bare smuler i skatt.

Jørn-Lemvik-i-Kenya_digniEt eksempel Lemvik bruker er Google. Bare i Norge omsatte selskapet trolig for mer enn 1,5 milliarder kroner i 2013, ifølge tall Dagens Næringsliv har hentet inn. Til felleskapet bidro Google imidlertid med i underkant av 750.000 kroner i skatt. Årsaken er at reklamesalget ikke inntektsføres i Norge, men i Irland, der den effektive skattesats for et slikt selskap er på under 1 prosent. Pengene ender opp i skatteparadiset Bermuda.

For hver bistandskrone tar vi ti tilbake
«De rike landene i verden ga i 2014 om lag 135 milliarder dollar i bistand til verdens fattige land. Samtidig snyter multinasjonale selskaper de fattige landene for mer enn 900 milliarder dollar hvert eneste år i form av skatte- og kapitalflukt, viser de mest konservative anslagene ifølge Redd Barna,» skriver Lemvik. «Det tilsvarer mer enn 7,7 billioner norske kroner – 7 med 12 nuller bak. Det er mer enn ti ganger så mye som verdens totale bistandsbidrag. For hver krone vi gir til utviklingslandene, tar vi altså ti kroner tilbake.»

Kampen mot korrupsjon må intensiveres.
Tallene er ikke til å forstå, – 7,7 millioner millioner!!
Ikke rart bistandsgeneralen sukker og sier man kan bare drømme om hva 7,7 billioner kroner kunne betydd for verdens utviklingsland.
Kampen mot korrupsjon må fortsette og intensiveres. Vi har programmer og holder seminarer om behovet for gode rutiner og tydelig politikk hos misjons- og bistandsorganisasjonene. Der skal vi ikke fire på kravene om gjennomsiktighet, men kampen må også løftes opp på storpolitikkens plan. Hvilken politiker våger å programfeste en slik kamp foran et valg?

Les hele kronikken her