Til lykkelandet
Tekst: Tor Kristian Birkeland, generalsekretær i HimalPartner
Bhutan er sagnomsust land og blir i mange sammenhenger beskrevet som et “eventyrland” i Himalaya med usedvanlig lykkelige mennesker. Blant bratte fjelltopper lever menneskene tett på naturen, og livskvaliteten har siden 70-tallet blitt målt i brutto nasjonal lykke. Mye er positivt med Bhutan, men beskrivelser av bhutanere som unormalt lykkelige, skjuler en del av sannheten. Etter at FN for ca. ti år siden begynte å måle lykken blant verdens befolkning, viste det seg at bhutanere ikke var spesielt lykkelige. I 2017, 2018 og 2019 havnet Bhutan som henholdsvis nummer 97, 97 og 95 på lista over verdens lykkeligste land.
Å være barn i Bhutan kan by på store utfordringer. Først på 2000-tallet rettet myndighetene blikket mot barns oppvekstsvilkår, og en forskningsrapport fra 2004 avdekket store mørketall knyttet til det man visste om seksuelt misbruk rettet mot barn. Rapporten viste også at ødelagte familieforhold førte til problemer i tenårene, som igjen forplantet seg i voksen alder. I Bhutan er tilgangen til alkohol enkel, og hvem som helst kan starte et hjemmebryggeri. Alkoholisme er et omfattende problem. Flere barn vokser opp i hjem der enten den ene eller begge foreldrene er alkoholikere.
Flere HimalPartner-folk har en tilknytning til Bhutan på den ene eller andre måten, og siden 2022 har interne og eksterne ressurspersoner bidratt til at vi har kunnet stable på bena en konkret innsats for at barn i Bhutan skal få det litt bedre. Gjennom et medisinsk fakultet ved et universitet i Bhutan starter vi i 2024 med opplæring innen ICDP, International Child Development Programme. Det er et program som retter seg mot barnas omsorgsgivere, som i de fleste tilfeller er foreldrene, men også pedagoger og besteforeldre har hatt nytte av veiledningen. Erfaringer fra Nepal viser at ICDP fører til reduksjon av oppdragervold i nepalske barnefamilier. Tanken bak ICDP er at foreldrene skal møte barnas følelser med nye verktøy, og at dette skal styrke barnas mentale helse.
Vi opplever at dette er en riktig prioritering for HimalPartner med sitt kall til Himalaya-området. I en tid hvor flere organisasjoner, deriblant HimalPartner, opplever at giverne har dårligere råd og derfor gir mindre, håper vi at Bhutan-virksomheten skal utløse nytt og friskt engasjement blant både gamle og nye støttespillere.