Vår, men ikke bare idyll

Vår i Dhulikhel

Det er vår i Dhulikel, rapporterer Jim Lindquist fra Nepal og sender et vakkert bilde av de gule sennepsåkrene. Jim gleder seg over at det er T-skjortetemperatur igjen, i alle fall midt på dagen. Men totalbildet av det nepalske samfunn er ikke vakkert.

Blokaden på Indiagrensen er hevet. Avisene skriver at bensin og diesel kjøres ut til bensinstasjonene igjen, men virkeligheten er en ganske annen. Folk står fortsatt timevis i kø for å få bensin, og bare et fåtall stasjoner har drivstoff, – i begrensa mengder.

Mange bor i bølgeblikkskur
Det gjør fortsatt inntrykk på Åshild og Jim å se alle som fortsatt bor i bølgeblikkskur og på andre midlertidige måter i ruinene av husene sine. Selv nå, ti – elleve måneder etter jordskjelvet, er så å si ingen ting gjort fra myndighetenes side for å bistå folk med gjenoppbyggingen. Nå går det mot monsun og neste vinter kommer fort.
De stiller seg spørsmålet om det er noe mere vi – det store VI – kan gjøre for at flest kan få bedre levevilkår før neste vinter?

Dør av mangel på trygge hus
Jim har snakket med Erik Bøhler, Normisjons utsending som er lege på Okaldunga sykehus. Han forteller at mange flere får slangebitt nå som folk bor på bakken. Kulde og kondens i dårlige skur resulterte i mange flere tilfeller av lungebetennelser og andre kulderelaterte sykdommer denne vinteren. Mange dør rett og slett som en følge av at de mangler trygge hus.

DSC02618SISTE: Storm gir nye ødeleggelser for de rammede
Den 23. mars meldte noen aviser i Nepal at kraftige stormer har rammet Gorkha og Rasuwa distrikter. Hundrevis av midlertidige hjem er «blåst bort». Dette er ikke et område hvor HimalPartner har prosjekter. Derfor er det ikke mye vi kan bidra med, men vi kan be for folk og være med og skape oppmerksomhet om at det ikke er noen ende på prøvelsene for folk i Nepal. Les mer her.

BILDET: Folk her i Barpak har enda en gang vært utsatt for store påkjenninger. Bildet er fra utdeling av tepper tidligere i vinter.