Kampen mot korrupsjon

No-to-corruption

7 av 10 hjelpearbeidere har opplevd korrupsjon i egen organisasjon, skriver Bistandsaktuelt. I mai ble det holdt et seminar om antikorrupsjon i Katmandu. Deltakerne roper et rungende «nei» til korrupsjon. Foto: HimalPartner

Bistandsaktuelt skriver at 7 av 10 hjelpearbeidere har opplevd korrupsjon i egen organisasjon. Det er ett av flere interessante funn fra en anonym spørreundersøkelse hvor over 1000 personer som jobber med nødhjelp og bistand har deltatt.

– Tallet er høyt, men det overrasker meg ikke. Korrupsjon finnes i så mange forskjellige former og også i beste og mest profesjonelle organisasjonene. Ulike former for korrupsjon er jo også svært vanlig i mange av landene som mottar mye bistand, sier Thomas Arcaro. Han er professor i sosiologi ved Elon University i North Carolina i USA og har, sammen med en veteran fra bistandsbransjen, laget et anonymt online spørreskjema for hjelpearbeidere verden over.

De som har besvart spørsmålene om korrupsjon har i tillegg til å krysse av ulike svaralternativer også fått muligheten til å komme med utfyllende kommentarer om sine erfaringer. Over 300 har valgt å skrive personlige svar om erfaringene sine med korrupsjon. Det viser at korrupsjon er et tema som engasjerer folk i «bransjen» sterkt. Mange uttrykker blant annet bekymring over sammenhengen mellom nødhjelp/bistand og korrupsjon.

Joshua LimbuDette er en viktig grunn til at vi i HimalPartner har fokus på å bekjempe korrupsjon.
Da representanter fra hovedkontoret besøkte Nepal i mai, holdt de et anti-korrupsjonskurs for sine partnerorganisasjoner og andre. Engasjementet var stort.

Les hele saken i Bistandsaktuelt her